tiistai 19. maaliskuuta 2013

Vaatteet kiertoon

Johan nyt! Olin ihan tipahtaa tuolista kun huomasin H&M:n sähköpostissa tämän mainoksen; 


"Jos omistat kuluneita, rikkinäisiä tai käyttämättä jääneitä vaatteita, älä heitä niitä pois tai jätä kaapin perälle. Tuo ne H&M-myymälään ja vähennä jätteeksi päätyvän muodin määrää. Saat etukupongin, joka oikeuttaa 15% alennukseen valitsemastasi tuotteesta seuraavalla ostokerrallasi. Katso hankkeessa mukana olevat myymälät hm.comista Myymälät-osiosta. "

Siis aivan nerokas idea! Miksivät muut liikkeet ole tätä jo keksineet? H&M näyttää, että haluaa olla vastuullinen ja kierrättää, sillä uusia vaatteita ei voi valmistaa jatkuvalla syötöllä. Useammatkin myymälät saisivat herätä tähän päivään.

H&M kantaa kortensa kekoon tällä idealla. Kauppaan saa viedä joka päivä kaksi kassillista vaatteita, jotka voivat olla ostettu ihan mistä kaupasta tahansa ja jokaisesta vaatteesta saa 15% alennuslapun, jonka voi käyttää seuraavalla kerralla haluamaansa ostokseen. Kierrätykseen tuodut vaatteet lajitellaan; hyväkuntoiset vaatteet päätyvät myyntiin ja huonokuntoiset, jotka eivät kelpaa enää myyntiin päätyvät uusiokäyttöön eri tuotteiden raaka-aineiksi sekä energian tuotantoon. Lisäksi jokaisesta vaatekilosta H&M lahjoittaa UNICEF Suomelle 0,02€ hyväntekeväisyyteen. Siis pelkkää plussaa :)

Itse olen raahannut vaatteita kassi kaupalla läheiselle Pelastusarmeijan kirpparille ja taidan jatkossakin toimittaa vielä sinne, kun se on kaikkein lähimpänä minua. Muuton jälkeen voisin kuitenkin siirtyä tähän H&M:n kierrätys tyyliin :)

Monien mielestä vaatteita pitäisi alkaa arvostamaan samaan tapaan kuin desing kalusteita ja astioita. Vaatteet tulisi ostaa vain pienistä putiikeista suoraan suunnittelijalta, jolloin vaatteet olisivat tietysti kalliimpia, mutta niitä ostaisi harkitummin ja ne olisivat kenties kestävämpiä desing vaatteita, joita osaisi arvostaa paremmin, jolloin myös niistä kenties huolehtisi paremmin. 

Itse olen välillä potenut huonoa omaatuntoa omasta vaatteiden ostelusta. Se ei yleensä ole kovin suunnitelmallista, vaan ostan jos löydän jotain todella ihanaa, vaikka en sitä välttämättä tarvitsisikaan. Haahuilen kaupoissa etsimässä, jotain mitä en tiedä vielä tarvitsevani. Viimeaikoina olen kyllä ostellut suurimman osan vaatteistani kierrätyksestä, joten jotain hyvää sentään tässä shoppailussa. Kierrätys-idean myötä H&M saa ainakin minulta paljon armoa kulutuskeskeisestä tyylistä, joten enköhän voi viellä paremmalla mielellä siellä shoppailla jatkossakin, ilman että päätyisin ostelemaan kalliita desing luomuksia (joihin ei tosin ole varaakaan) :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti