maanantai 4. helmikuuta 2013

Taikinaterapiaa

Leipäpussi ammotti tyhjyyttään. Päätin etten edes hae kaupasta uutta tilalle, vaan teen jotain tuoretta itse. Uusimmassa Talo&Koti- lehdessä oli mehevien lantturieskojen ohje. Perunarieskat ovat yksi suosikkiohjeistani, joita teen aika usein. Rieskoja on kiva tehdä, sillä taikinan pyöräyttää nopeasti, aineksia ei tarvitse mittailla, riittää että taikinan tekee sormituntumalla. Lisäksi taikinaa ei tarvitse kohotella vaan se on suoraan uunivalmis ja lepuskatkin paistuvat vartissa.  Taikinaan voi lisätä kaikkea mahdollista mitä milloinkin kaapista sattuu löytymään. Heittelen erilaisia jauhoja ja jyviä joukkoon, toisinaan raastan porkkanaa. Lanttua en ole koskaan kokeillut, joten lantturieskojen ohje houkutti. Alkuperäisessä ohjeessa käytettään pelkkää lanttua, mutta itse en ihan uskaltanut pelkkään lanttuun tyytyä. Päätin siis tehdä muussin kahdesta isosta perunasta ja lantusta ja tulipa hyvää :)Näitä lepuskoja tuli kymmenisen kappaletta ja eiköhän niiden voimilla tämä viikonloppu mennä. Aijon jatkossakin välillä vaihdella perunarieskoja lanttu-perunarieskoihin. 

Perunarieskat ovat käteviä, sillä taikinaan saa jatkojalostettua muussin loput, sillä tarkan markan marttana en halua haaskata mitään. Ruoan pois heittäminen on järjettömän tyhmää. Ensin maksamme siitä kalliin hinnan kaupassa ja sitten emme osaa arvostaa sitä kotona. Onneksi meillä on elukoita, jotka toimivat elävinä bioastioina, jos itse en keksi enää mitään käyttöä ruualle. 

Mitä herkkua näistä aineksista syntyykään? 

Peruna-lantturieskat: 

  • 2 isoa perunaa
  • pala lanttua
  • pala voita
  • 1dl maitoa
  • vehnäjauhoja
  • hiivaleipäjauhoja
  • kaurahiutaleita
  • suolaa
Ohjeessa ei ole tarkkoja mittoja, koska itse en rieskojen teossa käytä mittaa vaan kaikki menee tuntumalla. Taikinasta pitää vain tulla kiinteä, jotta siitä voi muotoilla lepuskoja. Lepuskat saavat olla puolen sentin paksuisia ja ennen uuniin menoa ne kannattaa pistellä haarukalla. Kiireinen kotikokki voi käyttää kauopasta löytyviä kasvissoseita tai mummon muussi-aineksia, jos ylimäärästä muussia ei jääkaapista löydy tai ei jaksa alkaa muussia alusta asti tekemään. Moniin ohjeisiin lisätään yksi muna, mutta itse en ole kokenut sitä tarpeelliseksi. Täältä löytyy alkuperäisten lantturieskojen ohje.
 
Viikonloppuna käytiin nauttimassa myös susheista iskän ja muutaman muun sukulaisen kera. Herttoniemestä löytyy meidän lähin sushipaikka Hanko sushi. Itse en tykkää yhtään raa´asta  kalasta enkä muista äyriäisistä, joten olin todella ilahtunut kun listalta löysin nämä grispy vegerullat, jotka sisälsivät kurkkua, salaattia ja philadelfiajuustoa. Herkkua oli! Täytyy käydä maistelemassa toisenkin kerran :P Sushin kohdalla taitaa melkein käydä niin, että alan tästä touhusta pitämään. Jos siis otetaan huomioon se seikka etten kuitenkaan pidä niistä merenelävistä. Sushiriisi alkaa maistua jo aika mukavalta, samoin soija ja wasabi. Useamman kerran kun on kokeillut niin jo alkaa maistumaan, alussa olin kyllä hieman enemmän niiden kummastelijoidem joukkueessa. Tosin pidän yhä enemmän lämpimästä ruuasta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti