torstai 7. helmikuuta 2013

Kasvispäivä


Kasvikset ovat hyviä. Ne ovat myös terveellisiä ja niitä on paljon erilaisia, joten kyllästymiseen ei ole pelkoa. Kouluihin ja työpaikoille koetetaan saada yhdeksi päiväksi viikossa kasvisruokapäivää. En ymmärrä, mikä siinä on niin iso asia. Aivan hyvin jokainen voisi pitää viikossa edes yhden kasvispäivän. Varsinkin jos kasvisruokaa tarjoillaan kouluissa ja työpaikoilla, se ei tarkoita sitä, etteikö kotona voisi sitten vielä syödä liharuokaa. Joten kokonaan lihaton ei päivän tarvitisisi edes olla. Monet pelkäävät, etteivät saa tarpeeksi proteiineja jos eivät syö lihaa, mutta lihan voi korvata kasvissyönnissä monella tapaa: linsseillä, pavuilla, pähkinöillä, soijalla, tofulla sekä seitanilla. Nämä ovat myös paljon edullisempia kuin liha, esim. pussi soijarouhetta maksaa n. 2,60€ ja meidän perheessä se on ollut hyvin riittoisaa.

Kasviruoan hyviä puolia puoltavat monet eriasiat:
  1. Kasvisruoka on edullisempaa, varsinkin kun suositaan kauden kasviksia.  Kouluruoka pitää tehdä pienellä rahalla, joten kasvisruokaan voitaisiin panostaa eri tavalla. 
  2. Eläimiä säästyy. 
  3. Enemmän kasviksia syömällä voisimme ruokkia enemmän maailman ihmisiä. Se viljelysalue, jonka tarvitsemme rehun viljelyyn lihakarjan ruokkimista varten, voisimme käyttää hyödyksi ja kasvattaa tuotteita ihmisravinnoksi. Lihakarja tarvitsee myös paljon laiduntilaa, jota myös voisi hyötykäyttää ja kasvattaa ihmisravintoa. 
  4. Suuret karjalaumat myös aiheuttavat ison osan kasvihuonekaasupäästöistä.
Meillä kasviruuaksi valikoitui nyt Kaarle Viikatteen kasvislasagne, eli syödään kasvisruokaa tällä viikolla ainakin kolme päivää :) Omasta mielestäni tämä on huippu hyvää ja miehekkeen mielestä olen vaan ovela kettu kun myyn ruuan Kaarle Viikatteen lasagnena, jolloin sitä on pakko syödä :D Alkuperäinen resepti täältä.


Kaarle Viikatteen Kasvislasagne

2dl soijarouhetta 
4dl tomaattimehua
2 prk tomaattimurskaa
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
lasagnelevyjä
(kasvissuikaleita)
mausteita oman maun mukaan; suola, pippuri,oregano, basilika
juustoraastetta pinnalle

Juustokastike:
1 Koskenlaskija- sulatejuusto
2dl vettä
muskottipähkinä

Kaada tomaattimehu soijarouheeseen ja anna maustua puoli tuntia. Pilko sillä aikaa sipulit. Kuullota sipulit pannulla, lisää soijarouhe ja tomaattimurska. Itse lisäsin myös kasvissuikaleita. Mausta ja hauduta sen aikaa, että juustokastike syntyy. 
Sulata juusto veteen ja mausta muskottipähkinällä. 
Lado vuokaan vuorotellen soijakastike, juustokastike sekä lasagnelevyt. Koristele juustolla ja laita uuniin 180 asteeseen noin 40 minuutiksi. Anna vetäytyä ja nauti :P

Kylläpäs tänään piti päästä vaahtoamaan :) Joskus näinkin. Yleensä on vaan höpöhöpöä :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti