maanantai 25. helmikuuta 2013

Mitä jäikö viiniä?

Harvemmin joutuu tämmöisten kysymysten ääreen. Ainakaan meillä. Yleensä pullo/boksi juodaan viimeiseen pisaraan ellen sitten ole piilottanut tarkoutuksella viimeisiä viinin rippeitä parempaa tarkoitusta varten. Joskus kuitenkin sitä tulee huomanneensa kysymään että jäikö tosiaan sitä viiniä?  Avatut viinipullot eivät ainakaan parane korkkaamisen jälkeen. Ruoka on hyvä paikka kätkeä viinin loput. Omiin bravuureihini kuuluu spagettikastike, johon käytän punaviinin loput. Sitä on kuitenkin tullut tehtyä lähiaikoina useimmiten, joten halusin nyt jotain muuta. Toinen mielestäni erinomainen viinin viimeinen leposija on risotto.  Risoton voi toki tehdä ilman viiniä, varsinkin jos tekee risottoa viikolla. Silloin se ei mielestäni kaipaa viiniä, vaan arkiruoka risottoon liha/kala- ja kasviliemet käyvät mainiosti. Monissa punaviinirisotoissa, joita googlettelin oli käytetty melkein aina puoli litraa viiniä. Meillä oli pullon loppu käytössä eli noin pari desiä. Uutta pulloa ei viitsitty ruveta avaamaan sillä kyseessä oli jo sunnuntaipäivällinen, eli punaviiniä oli tullut jo juotua eikä uutta pulloa viitsitty korkata ruuan vuoksi. Mielestäni tuo pari desiä oli aivan riittävä ja antoi ruualle ihana viinin maun ja kauniin violetin värin. Itse olisin voinut syödä pelkkää risottoa päivälliseksi, niin maukasta ja mehukasta se oli, mutta mieheke kaipasi lihaa joten tehtiin myös kanaa seuraksi. Risottoa syötiin kaksi päivää, minä söin pelkkää risottoa ja vieläkin oli herkkua :P 

Näin se meillä tehtiin: 


Punaviinirisotto

2 dl risottoriisiä
2 dl hyvää punaviiniä
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
9 dl kasvislientä
2 dl parmesaania
mustapippuria, suolaa

Pilko sipulit ja kuullota pannulla. Lisää riisit ja kuullota nekin. Lisää punaviini. Anna viinin imeytyä riisiin. Lisää sitten kasvislientä pienissä erissä. Sekoita koko ajan, jotta riisistä tulee kermaista. Lisää kasvislientä aina kun se on imeytynyt riisiin. Kun riisi on kypsää, irtonaista ja pehmeää lisää raastettu parmesaani. Käytä tähän kunnollista parmesaania, jonka raastat itse, älä missään nimessä valmiiksi raastettuja pussiparmesaaneja! Mausta ja nauti heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti