perjantai 26. huhtikuuta 2013

Artesaanileipää

Löysin eilen blogeja lukiessani aivan mahtavan leipäreseptin, jota oli aivan pakko kokeilla heti. Alkuperäinen ohje löytyy Kädenväätöä- blogista täältä. Itse tein leivän kokonaan sänpyläjauhoista vehnäjauhojen sijaan, sillä sämpyläjauhot sisälsivät vehnän lisäksi myös ruista ja kauraa. Lisäksi laitoin desin verran auringonkukan siemeniä. 

Vaikka erilaisia leipiä on tullut kokeiltua useampiakin, en ole koskaan ennen tehnyt leipää tähän tapaan; leipä paistetaan kannellisessa uunivuuassa. Itse paistoin leivän sarpanevan 3 litran padassa ja hyvin toimi. Erilainen paistotapa ja helpon ohjeen vuoksi pistin heti eilen illalla taikinan tulemaan ja pääsin sen tänään paistamaan. Leipä syntyi melkein itsestään ja siinä oli aivan taivaallinen rakenne; rapsakka kuori ja mehevä sisus. Niin simppeliä ja tosi herkullista! :P Leipä on törkeän helppo, mutta vaatii hieman aikaa, sillä kohoaa jääkaapissa yön yli. Teen kyllä ehdottomasti tätä uudestaankin :) 

Maailman paras vaivaton leipä
  •  7dl sämpyläjauhoha
  •  noin 1 dl auringonkukan siemeniä
  •  2 tl suolaa
  • 0,5 tl kuivahiivaa
  • 3,5 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten vesi. Sekoita hyvin ja peitä tiukasti tuorekelmulla. Anna kohota jääkaapissa 12-18 tuntia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja kiepsauta kauniiksi palloksi. Anna kohota puoli tuntia kelmun alla. Sillä aikaa laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita kylmään uuniin pata lämpenemään. Heitä sitten taikinapallo kuumaan pataan ja paista puoli tuntia kansi päällä. Puolen tunnin jälkeen ota kansi pois ja paista leipää vielä vartti. Anna jäähtyä ja nauti :)


Yön yli kohonnut taikina




Kohoamaan jätetty pallero



 




















 Valmista tuoretta, ihanaa leipää :) 



2 kommenttia:

  1. Suvi, mullahan oli vastaavanlainen resepti tälle leivälle jos muistat: No-knead-bread. Pitää ehdottomasti kokeilla, kun kerran olet hyväksi havainnut!

    VastaaPoista
  2. Hö, en kyllä muista, mutta tee ihmeessä! Minä meinasin tänään varmaan pistää uuden leivän tulemaan :P

    VastaaPoista