torstai 25. kesäkuuta 2015

Say Cheese

Tämän lomani ohjelmana oli kaupunkiin tutustumisen lisäksi kokeilla asioita, joihin ei normi arkena ole aikaa tai muuten energiaa. Nyt lomalla kun näitä molempia löytyy päätin opetella to-do- listallani olevia uusia asioita, joista yksi oli oman juuston teko. Olin lukenut juuston teosta juttuja netistä ja nähnyt telkkarissakin pari eri juustoreseptiä, joten tiesin että kovin hankalasta jutusta ei pitäisi olla kyse. Eikä ollutkaan! Juuston teossa haastavimmaksi vaiheeksi osottautui juuston juoksuttimen löytäminen, jota sainkin etsiä ihan urakalla. Kävin läpi Prisman, kyselin apteekista, josta sitä kaikkien ohjeiden mukaan pitäisi löytyä, mutta lopulta Citymarketin avulias henkilökunta löysi kuin löysikin etsimäni pullon ja pääsin kokeilemaan juuston tekoa.

Leipäjuusto

3,5 -4 litraa punaista maitoa
2 tl juuston juoksutinta
2 tl suolaa


Tarkoitus oli käyttää kaikki neljä litraa juuston tekoon, mutta oma kattilani veti vain kolme ja puoli litraa, joten näillä oli mentävä. Lämmitä maito kädenpöiseksi, noin 38 -asteiseksi ja lisää sitten juuston juoksutin sekä suola. Sekoita hyvin. Maito muuttaa hetkessä muotoaan. Anna juoksettua rauhassa puolisen tuntia, jonka jälkeen tee veitsellä massaan ristikkäisviiltoja pohjaa myöten. Anna tämän jälkeen massan vielä seistä kymmenisen minuuttia, jolloin heraa vielä irtoaa. Lämmitä sen jälkeen juustoa vielä hetki.

Nostele juustomassa reikäkauhan avulla harsolla vuorattuun lävikköön, jotta ylimääräinen hera pääsee valumaan pois. Puristele suurimmat herat käsin ja sido liina roikkumaan. Itse roikutin juustoa kahdesta kolmeen tuntiin. Kattilaan jäänyttä heraa ei kannata heittää pois, vaan käyttää esimerkiksi sämpylöihin. Minä leivoin sämpylöitä ja pakastin lopun heran :)

Parin tunnin päästä juustomassasta oli valunut kaikki ylimääräinen hera pois.

Laitoin lautasen juuston päälle painoksi, jotta sain siitä tasaisen muotoisen kiekon. Tämän jälkeen paistoin juuston uunin grillivastuksen alla 250 asteessa, niin että juusto saa kauniin ruskean pinnan, eli noin 20 -30 minuuttia.

 Valmis narskuva leipäjuusto.
Juusto herkuteltiin lakkahillon kanssa. Kokeilin myös juhannuksena grillata sitä, jolloin se oli hyvinpitkälti samanlaista kuin halloum-juusto.

Juuston teko oli erittäin näppärää ja helppoa. Aikaa vievää tosin, mutta tuli lähes itsestään. Ensikerralla meinaan kokeilla juuston tekoa niin, että en paista juustoa laisinkaan, vaan puristelen suurimman osan herasta pois, jolloin se on samanlaista kuin kaupassa myytävät herajuustot. Kannattaa kokeilla, etenkin jos on itseni kaltainen juustohiiri :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti