lauantai 13. kesäkuuta 2015

Avoimet ovet


Tutkin Helsinki-päivän ohjelmaa ja huomasin, että Lapinlahden sairaalassa on avoimet ovet. Sinne siis! Olen käynyt sairaala-alueella aikaisemmin ja koittanut kurkkia ja tihrustaa ovista sekä ikkunoista sisään ja nähdä mitä siellä oikein on. Nyt ei tarvinnut enää tyytyä tihrustamaan vaan sai lampsia suoraan ovesta sisään. 


Paikalle oli eksynyt paljon muitakin ihmisiä, paljon enemmän mitä olin uskaltanut edes kuvitellakaan. Ulkona oli opastettu kierros museoviraston edustajan johdolla aiheesta Lapinlahden sairaala-alueen suojellut rakennukset. Kierroksellekin oli halukkaita hurja määrä, joten kaikkea oppaan kertomuksia oli mahdoton kuulla megafoonista huolimatta.


"Suomen ensimmäinen laitosmainen sairaala rakennettiin Carl Ludvig Engelin piirrustusten pohjalta. Suunnitelmien lähtökohtana oli turvallisen ja luonnonkauniin ympäristön luominen potilaille... 
Ennen Lapinlahden valmistumista potilaita oli hoidettu lähinnä Seilin saarella. Keisarin määräyksellä Seilistä siirrettiin Lapinlahteen ne potilaat, joilla katsottiin olevan mahdollisuus parantua.." - Lapinlahden sairaalan tietoisku kertoo näin.


 


Kuten kuvista näkee alue on todella kaunis. Tuohon aikaan on jo ymmärretty luonnon parantavaan voimaan. Tuonne pitää varmasti kesällä lähteä viettämään kaunista kesäpäivää ihan ajan kanssa :) Pihan yhteen puista oli kiinnitetty mietelauseita, joita oli kiva lueskella.



Lapinlahden sairaalassa on asustanut muun muassa Aleksis Kivi, jonka huone toisessa kerroksessa oli erityisen suosittu kohde. Se oikein kuhisi ihmisiä. Esillä oli Kiven teoksia sekä kirje. 

Seiniltä löytyi vielä kenties entisten asukkaiden tekemiä taideteoksia.




Yläkerrassa sijaitsi sairaalan johtajan asunto. Se on varmasti ollut aikanaan hieno ilmestys. Asunto käsitti useamman huoneen, joista aukesi ihanat maisemat sairaala-alueelle. Seinillä olevat repaleiset tapatit ainakin näyttävät oikein hienoilta sekä takka :) 





 Seinään on raapustettu potilaiden pituuksia. 


Avoimien ovien kunniaksi suljetulle sairaalan sisäpihalle pääsi nyt vierailemaan. Siellä oli kukkaistuksia, kukkivia puita ja muuten villiintynyt puutatha. Nurmikkoa ei ole kukaan hetkeen leikannut, tuskin on näillä penkeilläkään hetkeen nautiskeltu kauniista säästä ja ihanasta pihasta. Lasten leikkipaikkakin oli täysin hautautunut nurmeen. 


Hienoa, että kaupunki päätti avata ovet sairaalaan. Täällä oli kiva käydä! Kannatti skipata Helsinki-päivän konsertti ehdottomasti. Toivottavasti sairaala-alueelle ja rakennuksille keksitään pian jotain käyttöä, etteivät ne täysin autioidu. Niin ihana alue tuo on! Nythän rakennuksia voi vuokrata omaan käyttöön muutamaksi päiväksi.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti