keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Pasilan kätketty linna


Viime perjantaina tuli vihdoin käytyä Pasilan Ilmalan kivilinnassa. Linnan on rakentanut omin käsin Kati Sinnenmaa, joka on rakentanut omaa linnaansa vuodesta 1995 lähtien ja rakentaminen jatkuu yhä. Eli semmoiset 20 vuotta on tuota linnaa tullut jo rakenneltua. Sinnenmaa jäi pois Helsingin yliopistolta vuonna 1995, jonka jälkeen hän halusi jättäytyä yhteiskunnan tarjoamien tukien ulkopuolelle. Ilmalan metsikköön hän päätyi vahingossa telttailemaan ja jäikin asumaan kymmeneksi vuodeksi. Kati asui vuosina 1995-2008 kivilinnassa sijainneessa kuuden neliön mökissään, mutta mökki tuhopoltettiin, jonka jälkeen siellä ei ole voinut enää asua.



Kivilinna on erittäin mielenkiintoinen paikka. Niin lähellä kaikkea ja kuitenkin niin omaa maailmaansa. Vaikea kuvitella tuollaista. Paikan päällä tuntuu kuin aika pysähtyisi tai olisi jossain rinnakkaismaailmassa. 
 
 

Neljä metriä syvän kuopan kohdalla oli ennen Katin mökki sekä kellari. Kati on dokumentoinut kivilinnan historiaa valokuvin. Valokuvista käy ilmi, että Ylen AamuTV:stä tutut ketut vierailevat linnalla. Sinnenmaa on rakentanut ketuille ketun mentävän kolon kivimuuriin.







Kivilinnan ympärille Kati on rakentanut oksista ja hiekasta muurin tai aitauksen. Mitään suurempia koneita hänellä ei ole ollut linnan rakennuksen apuna, ainoastaan lapio, sorkkarauta, putken pätkiä, kanki ja lankkuja. Kivilinnassa itseäni kummaksutti eniten se, että puiden ympärille oli kerätty paljon kivikasoja. Mikähän ajatus tässä on takana? Tai mikä oli R.I.P Sisu- toteemi? Olisi mielenkiintoista kuulla tarkemmin paikasta ja sen historiasta. Kati Sinnenmaasta ja kivilinnasta on tehty dokumenttielokuva Kosminen näytelmä vuonna 2005. Googlettelemalla sitä huomasin, että se on esitetty televisiossakin joskus. Mistähän sen nyt saisi käsiin?  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti