torstai 14. toukokuuta 2015

Hortoilua


Hortoilu on tällä hetkellä kuuma sana. Aiheeseen liittyviä kirjoja putkahtelee tuon tuosta ja hortoiluun liittyvät kurssit täyttyvät hetkessä. Itsekin voisin mennä mielenkiinnosta tuollaiselle kurssille. Sen lisäksi että ravintolatkin ovat alkaneet tarjoilemaan villiyrttejä. Itse tutustuin hortoiluun ensimmäisen kerran muistaakseni 2003 ollessani lukiossa. Silloin bongasin televisiosta hortoilun ja varasin kirjastosta villivihannes kirjan. Kirjan innoittamana marssin metsään erilaisia metsän antimia keräämään. Silloin kuivattelin nokkosia, joita käytin muun muassa sämpylöiden tekoon. 

Nyt pitkästä aikaa hortoilukärpänen puraisi ja päätin kokeilla nokkoslettujen tekoa, niistä kun on ollut niin paljon puhetta. Nokkonen on kätevä aines, ryöpättynä sitä voi käyttää kuten pinaattia, paitsi että se on ilmaista ja varsinaista ilmastoruokaa. Onnin kanssa keräsimme aamulenkillä pussillinen nokkosia tuosta meidän lähi metsästä. Yhden pienen pussin kerää varsin nopeasti. Nokkoset kutistuvat kovasti ryöppäyksessä, joten yhdestä pussillisesta tuli noin pari desiä, eli yhden kokkauskerran ainekset.



Tykkään kovasti marttailusta ja kaikesta ekologisesta ja edullisesta, joten innostuin näistä nokkoshommista todella. Ensimmäisen nokkoslettusatsin jälkeen olemme Onnin kanssa olleet jo toisella nokkosen haku reissulla. Pakastepusseja pitää käydä ostamassa niin voidaan alkaa keräämään nokkosia ihan urakalla, sillä meinasin pakastaa nokkosta talven varalle. Nokkonen kun on kunnon super foodia. Se on täynnä erilaisia hyviä aineita kuten; vitamiineja (A, C, E, K, B1, B2, B3, foolihappo), kivennäisaineita (kalsium, kalium, magnesium, mangaani, rauta, sinkki)ja runsaasti erilaisia elimistölle tärkeitä happoja. 

Nokkosletuista tuli tosi hyviä, ohjeena käytin Vappu Pimiän reseptiä, jonka tosin puolitin sillä ohje oli aika iso yhdelle hengelle. Itse söin tuota puolitettuakin reseptiä kolme päivää. Vapun ohjeen löydät täältä. 

Tässä vielä oma reseptini: 
NOKKOSLETUT

0.5 l maitoa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
rasvaa
suolaa
n. 1d ryöpättyjä nokkosia 

Sillä aikaa kun vesi kuumeni, tein lettutaikinan. Kun vesi kiehui laitoin sinne nokkoset muutamaksi minuutikssi. Sen jälkeen kaadoin vedet pois ja puristin nokkoset kuiviksi, jonka kälkeen pilkoin ne pieneksi. Nokkoshakkeluksen lisäsin lopuksi lettutaikinan joukkoon ja annoin sen turvota vielä puolisen tuntia, jonka jälkeen poistoin ihanan maukkaita nokkoslettuja. 
Letut voi tarjota oman mielensä mukaan vaikka puolukkahillolla. Itse tein täytettyjä lettuja niin, että tein lettujen seuraksi tonnikalatahnan crem fresiä käyttäen. 



Näitä tehdään ehdottomasti jatkossakin. Seuraavaksi kokeiluvuorossa on nokkosrisoton ohje, jonka löysin pari päivää sitten :)  

 

1 kommentti: