![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjavLK8eFOKZUou9b_qOPowrGod1qFtwi9gM06o8jFPRudxwQWNmzryyyuW8bpOEkUyc2sW1UxyCRCmLSG4GcsnEfvLJycFAyK2e2f54EVpxcSsJ3gN2Bq4mT126KgiOyeyCoHSfTrXxZY/s320/juusto.jpg)
Leipäjuusto
3,5 -4 litraa punaista maitoa
2 tl juuston juoksutinta
2 tl suolaa
Tarkoitus oli käyttää kaikki neljä litraa juuston tekoon, mutta oma kattilani veti vain kolme ja puoli litraa, joten näillä oli mentävä. Lämmitä maito kädenpöiseksi, noin 38 -asteiseksi ja lisää sitten juuston juoksutin sekä suola. Sekoita hyvin. Maito muuttaa hetkessä muotoaan. Anna juoksettua rauhassa puolisen tuntia, jonka jälkeen tee veitsellä massaan ristikkäisviiltoja pohjaa myöten. Anna tämän jälkeen massan vielä seistä kymmenisen minuuttia, jolloin heraa vielä irtoaa. Lämmitä sen jälkeen juustoa vielä hetki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZfnsn5FQupAXQfidTz4lpLRRavbTY6Hv9JcFOhw5WDXkj-aPNsr50up0adF1-N7FTkC1wODegcuiJBNTA0U0RyCvEbTkhAuhpucmGC6KUKb5D95vLf9IRhKQHKqjQ7Ez_oAMU8KRPSKQ/s640/juusto1.jpg)
Parin tunnin päästä juustomassasta oli valunut kaikki ylimääräinen hera pois.
Laitoin lautasen juuston päälle painoksi, jotta sain siitä tasaisen muotoisen kiekon. Tämän jälkeen paistoin juuston uunin grillivastuksen alla 250 asteessa, niin että juusto saa kauniin ruskean pinnan, eli noin 20 -30 minuuttia.
Valmis narskuva leipäjuusto.
Juusto herkuteltiin lakkahillon kanssa. Kokeilin myös juhannuksena grillata sitä, jolloin se oli hyvinpitkälti samanlaista kuin halloum-juusto.
Juuston teko oli erittäin näppärää ja helppoa. Aikaa vievää tosin, mutta tuli lähes itsestään. Ensikerralla meinaan kokeilla juuston tekoa niin, että en paista juustoa laisinkaan, vaan puristelen suurimman osan herasta pois, jolloin se on samanlaista kuin kaupassa myytävät herajuustot. Kannattaa kokeilla, etenkin jos on itseni kaltainen juustohiiri :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti